Zwanger worden

Kiezen voor kinderen of niet?

Kiezen we voor kinderen of niet? Hoeveel kinderen willen we? Ik ben alleenstaand en heb een kinderwens, kan dat ook zonder partner? Wanneer is het juiste moment om aan kinderen te beginnen? Met welke aspecten moet ik rekening houden om gezond zwanger te worden?

Wij informeren je graag om je kansen optimaal te benutten om natuurlijk zwanger te worden door je (weer) bewust te maken van je eigen vruchtbaarheid. Samen zorgen we voor een gezonde start met behulp van levensstijl- en gezondheidsadvies.

 

Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Eén op zes koppels lijdt aan ongewilde kinderloosheid. Dit kan een diepgaande impact hebben op diverse aspecten van het leven van ouders met een kinderwens: algemeen welbevinden, lichaamsbeleving, zelfbeeld, relatie en seksualiteit, werksituatie, sociaal leven, financieel draagvlak, geestelijke gezondheid, enz.

Veel koppels ervaren deze fase in hun leven dan ook als een rollercoaster van stress, spanning, hoop, onzekerheid, angst, verdriet, blijdschap, teleurstelling en ontgoocheling telkens wanneer een behandelingscyclus of een natuurlijke zwangerschapspoging niet tot het verhoopte resultaat leidt.

Wij bieden je graag handvatten aan om te leren omgaan met deze emoties en ondersteunen je graag tijdens je fertiliteitsbehandeling door je draagkracht en draaglast weer in evenwicht te brengen via onze zorgprogramma’s op maat.

 

​Andere vormen van ouderschap
Het is belangrijk om je kinderwens in kaart te brengen voor jezelf en na te denken over wat ouderschap voor jou betekent. Gaat het vooral om zorgen, om samen met je partner een kind opvoeden?Vind je het belangrijk om genetische gelijkenissen te hebben met een kind? Of is het belangrijker dat je bepaalde waarden kunt doorgeven?

Als spontaan zwanger worden niet lukt, fertiliteitsbehandelingen niet leiden tot een kindje of deze behandelingen jou niets zeggen, dan kan je je laten informeren over evenwaardige alternatieven rond ouderschap. Misschien ben je aangewezen op donorconceptie en heb je heel wat vragen hieromtrent.

We informeren en ondersteunen je graag in dit belangrijke beslissingsproces en helpen je reflecteren om tot je eigen keuzes te komen.

 

Afscheid nemen van je (biologische) kinderwens

Indien je afscheid moet nemen van je biologische kinderwens, heeft dit een impact op je levenskwaliteit. We leren je tools aan om met bepaalde emoties om te gaan. Samen gaan wij met jou op zoek naar manieren om nieuwe zingeving in je leven te ontdekken, want je moet jezelf heruitvinden. Het kan goed zijn om aan de hand van een ritueel afscheid te nemen van je kinderwens. Graag helpen we je verdriet mee een plaats te geven in je leven.

Zwangerschapsverlies

Verlies van een prille zwangerschap
We hadden zoveel dromen toen we ontdekten dat we zwanger waren, maar we kregen na 8 weken te horen dat het hartje van ons kindje plots gestopt was met kloppen. Niemand begrijpt mijn verdriet.” 
 

Je kan bij ons terecht voor de nodige belangrijke zorgen tijdens dit rouwproces.

 

Als er iets mis is
Na 19 weken zwangerschap kreeg ik het slechte nieuws dat er iets mis was met ons ongeboren kindje. Plots moesten we een keuze maken en konden we nergens terecht met ons verdriet, onze angsten en twijfels.

Als je moet beslissen je zwangerschap af te breken, is het belangrijk om de nodige tijd te nemen om stil te staan bij deze ingrijpende gebeurtenis. Een rouwproces is voor iedereen verschillend.

Nazorg

Bij zwangerschap

Na een lange periode van proberen en behandelingen ben je eindelijk zwanger. Ergens voel je je een beetje onzeker en toch wel angstig.Misschien blijft de roze wolk uit.

 

De behandelingen en zwangerschap hebben veel van je gevraagd. We begeleiden je graag doorheen je ganse zwangerschap naar het prille ouderschap.

 

Nazorg rond andere thema's, waaronder adoptie

Voor nazorg rond andere thema’s werken we nauw samen met organisaties uit ons expertisenetwerk.

Kinderwens in bijzondere contexten

Kinderwens en kanker

Weldra starten wij een zorgproject op voor jong-volwassenen en volwassenen rondom de thematiek kinderwens en kanker.


Secundaire ongewilde kinderloosheid
Soms komt een broertje of een zusje niet vanzelf. Dit bespreekbaar maken in het huidige gezin is erg belangrijk. Wij werken hiervoor met een zorgtraject op maat.

i.s.m. Huis van het Kind Oostende

​© 2020 Kinderwens West-Vlaanderen

mail@webmaster